четвер, 3 квітня 2014 р.

Практичні поради по виготовленню моделей многогранників

       
        Якщо підібрані матеріали і підготовлені  інструменти, можна приступати до виготовлення   моделей, але не спішіть. Візьміть на  замітку  декілька практичних порад.
       Спочатку запам’ятайте , як правильно різати і згинати папір. По прямій лінії  папір краще різати ножем,але можна і ножицями.Якщо папір тонкий ,то його перегинають по наміченій  лінії , приглажують згін гладілкою і розрізають ножем. Спочатку  покладіть папір на підрізну  дошку . Накладають  лінійку на лист паперу і з силою прижимають лівою рукою.

    У праву руку беруть ніж так, щоб вказівний палець лежав на тупій частині леза. Не старайтеся  розрізати папір за один прохід ножа . Робіть це за два –три проходи з постійним  рівномірним  нажимом  дотримуючись головної умо- ви. Кінець леза ножа повинен весь час дотикатися  ребра лінійки, ріжте тільки в  одну сторону  - до себе .При розрізанні тонкого паперу кут нахилу ножа повинен бути від 30 0 до 35 0 ; при розрізанні  картону  кут  нахилу становить  від 750 до 80 0 . При цьому ручка ножа повинна  бути щільно зажата в руці. Різати папір складним  ножем  не  рекомендується ,бо при необережному користуванні  ніж може  скластися і поранити руку . Якщо будете працювати ножицями ,то зверніть увагу на таку  особливість : коли  розріз робите  по прямій треба дивитися на кінці ножиць і направляти їх вздовж наміченої лінії , при розрізанні  по кривій – на місце розрізу.Заготовку повертайте лівою рукою , а ножиці при цьому  не  виймайте  з початого  розрізу. При виготовленні  паперових моделей часто приходиться згинати щільний  папір. Щоб лінія згину  виходила  чіткою , треба  зробити з  тильної  сторони паперу тупим  кінцем  ножиць промин . Якщо працюєте з картоном , то на стороні  протилежній згину  зробіть ножем  надріз  на половину  товщини  картону.
          І ще  одна  важлива сторона  в роботі  з папером  -  це  розфарбовування  моделі.Щільний папір і картон , як правило , добре  сприймають фарбники, але при фарбуванні  водними ( акварельними ) фарбами  вони деформують-
ся , тому фарбувати  потрібно не готову модель , а заготовки. Для  фарбування  паперу і картону  можна  використовувати різні фарби: масляні, анілові, акварельні, гуаш. Фарбування  здійснюють  щіточками. Якщо  пофарбований і просушений  картон  покрити  прозорим  спиртовим лаком , то вийде  красива блискуча поверхня . При нанесенні  масляної фарби чи нітрофарби  папір майже не  коробиться , але і в цьому  випадку краще  фарбувати не готову  фігуру , а заготовки.
          Замість  фарбування  можна  модель обклеювати кольоровим глянцевим папером . Неохайне і невміле обклеювання  папером  шкодить зовнішньому  вигляду  моделі : на її  поверхні  утворюються   зморшки , кольоровий  папір втрачає свій  колір , вкривається плямами.
         При обклеюванні  завжди  змащують клеєм папір , а не саму фігуру. Клей  наносять на папір щіточкою  рівним шаром, без нажимів , щіткою  проводять від  середини  листка до країв , а  потім  щіткою вже без клею розглажують  клей  впоперек  утворених  полосок .При бажанні  зберегти колір  паперу чи картону , зробити колір яскравішим , модель покривають лаком .Отже робота з папером  не  викликає  особливих  труднощів і  доступна навіть початківцям.

                     

Немає коментарів:

Дописати коментар